Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Våre best tips til å bevare bremsene på elbil

Publisert 01.oktober 2020

"Jeg anbefaler noen kraftige oppbremsinger når batteri er fulladet, da bruker bilen skiver og klosser, da den ikke har behov for rekuperasjon når batteriet er fulladet. Bremsing når bilen står i nøytral har samme effekt." Serviceleder og fagteknikker på Volkswagen, Hans Kristian Haugli forteller at bremsene på el- og hybridbiler til en viss grad vil ruste mer på grunn av kjørestilen som følger med rekuperasjon.

De som eier en elbil, vil ha hørt om rekuperasjon. Begrepet betyr at du gjenvinner energi når du senker farten på bilen. Teknisk Ukeblad beskriver prosessen med elbiler og hybrider slik:

(...) "Du får tilbake energi når du reduserer hastigheten. Når elmotoren bremser opp kjøretøyet, genererer den strøm som føres tilbake til batteriet. Det gjelder å tyne så mye som mulig ut av denne muligheten. Når du må stoppe, bør du slippe opp på gassen slik at du ruller til stopp. Jevn flyt i kjøringen er viktig for å hindre unødvendig energiforbruk."

Rekuperasjon er vel og bra, men når du bruker bremsene mindre er det altså også større sjanse for at de ruster. I tillegg til Hans Kristians råd om kraftig oppbremsing ved fulladet batteri anbefaler vi at du vasker bremsene regelmessig, særlig ved tung nedbør og dårlig vær. 

Forbrukerrådet skriver følgende på sine nettsider om rust og bremser: "De fleste biler har bremseskiver innenfor både forhjulene og bakhjulene. Bremseskiver er laget av stål og er dermed utsatt for rustangrep. Risikoen for rustangrep er spesielt stor i områder der veiene saltes i vinterhalvåret. Fordi rust kan redusere skivenes bremseeffekt, kontrolleres skivene i sammenheng med service og EU-kontroll. Hvis kontrollen avdekker mer enn 25 prosent rust på en av bremseskivas sider, vil du bli pålagt å skifte den." 

Kraftig oppbremsing når bilen er i nøytral eller fulladet kan altså hjelpe mot rustangrep, men husk at oppbremsingen må skje på en forsvarlig måte. 

Les våre beste tips om hvordan du kan bevare rekkevidden her.