Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Fortsetter du å benytte dette nettstedet aksepterer du bruk av våre informasjonskapsler. Du kan endre dette i dine innstillinger for nettleseren.

Vedlikehold av lakk

Publisert 08.april 2021

Det er mange gode grunner til å vedlikeholde lakken på din bil. Ved å kjøpe lakkforsegling når bilen er ny får du gleden av flott lakk i mange år. I tillegg vil en bil med pen lakk være enklere å selge på bruktbilmarkedet. 

Vask bilen med gjevne mellomrom

For at lakken skal holde seg så godt som mulig er det viktig å vaske bilen regelmessig, særlig på vinterstid, vi anbefaler følgende fremgangsmåte:

 • Finn et sted med skygge og start med avfetting av bilen. Påfør fra bunnen og opp, la det stå litt, men ikke så lenge at det tørker.
 • Avfett også i hjulbuene. Bruk for eksempel Prickbort da den bidrar til å løse opp asfalt og salt fra vinteren. Det er ikke nødvendig å avfette bilen hver gang du vasker den, kun når du ser at det er behov.
 • Spyl bilen med høytrykkspyler, pass på at dysen ikke er for nærme lakken. Spyl fra bunnen og opp, deretter fra topp til bunn. Ved mye bremsestøv anbefaler vi en god felgrens og en felgbørste, vær obs på at du velger en felgrens som er syrefri, og følg bruksanvisning nøye.
 • Vask bilen godt for hånd, med en god bilshampo og en mikrofiber vaskevott eller svamp. Bruk mye vann!
 • Spyl bilen og vær nøye med å få bort all såpe.
 • Tørk bilen med et mikrofiber klut eller et pusseskinn og påfører gummifornyer på dekkene.

Ved vask av bilen får du avdekket småskader og kan stanse disse fra å utvikle seg. Det er viktig å melde fra om rust og/eller skade på bilens lakk så fort du ser dette. Mange ser sjeldent over bilen sin eller venter for lenge med å gjøre noe . Da kan småskader utvikle seg fra å være småskader som du enkelt kan fikses selv med en lakkstift i bilens farge, til å bli mer omfattende skader du må få utbedret på verksted. 

Polering - sørg for at lakken holder seg fin lenge

Et annet tips for vedlikehold av lakk er å polere bilen to ganger i året, en gang på våren og en gang på høsten. Gjerne samtidig som du sjekker bilen for småskader i lakken. Polering renser og beskytter lakken slik at den blir mer motstandsdyktig mot sand, salt og støv og du kan nyte synet av skinnende flott lakk, lenge.

Ved polering av bilen anbefaler vi følgende fremgangsmåte:

 • Gå til anskaffelse av maskeringsteip som er egnet for lakk (en som ikke etterlater limrester), polish, påføringssvamp, microfiberklut til å tørke av polishen og voks til etter polering.
 • Vask og tørk bilen godt – det er viktig at bilen er helt tørr da vann forringer kvaliteten på polishen.
 • Masker godt slik at du unngår å få polish på for eksempel sort plast, da dette er vanskelig å få bort.
 • Finn et sted med skygge, slik at produktene ikke tørker ut i solen og blir vanskelig å få av.
 • Påfør polish med en svamp, bruk heller litt mindre enn du tror du trenger, enn mer. Jo mer to tar på, desto vanskeligere er det å få av. Bruk sirkulære bevegelser og jobb spesielt godt med områder der du kjenner at lakken er ujevn, til dette forsvinner. Områder du burde jobbe ekstra med er nederst på dører og på bakluken, som ofte er utsatt for småskader i lakken.
 • Tørk så med en microfiberklut og poler frem glansen med sirkulære bevegelser. Snu og rist kluten jevnlig slik at overflaten blir helt blank og ren.
 • Påfør voks på en ny og ren svamp. Igjen, bruk lite av voksen, ta heller mer om du trenger. Gni inn på samme måte som med polishen, i sirkulære bevegelser.
 • Tørk av med microfiberklut når voksen har tørket. Også her er det viktig å snu og riste kluten jevnlig for å få en helt ren og blank overflate.

Av produkter for vask av bil og polering av lakk anbefaler vi produktene fra Autoglym som du kan kjøpe hos oss. Vi fører også produkter for å fjerne asfaltstøv og metallpartikler fra veibanen, som Prickbort og BVE Fälgrent. 

Global-Norge-Bilder-13 Tilbehør-Autoglym vårkampanje.jpg

Kontakt oss for anbefaling av produkter til din bil – vi hjelper deg gjerne!

Polering (1).jpeg